Chilin kasvatus for dummies

Chilin kasvatus for dummies 5.00/5 (100.00%) 1 arvio[ta]

Morjens! Päätin kirjoittaa kevytmuotoisen oppaan chilien kasvattamisesta. Olen nyt kolme kesää kasvattanut chilejä ja sen aikana on ehtinyt kertyä jonkin verran kokemuksia näistä jaloista kasveista. Ideologiani chilin kasvattamisessa on vaivattomuus. En siis käytä keinovaloja, lannoitteita, vesiviljelyä tai muita kommervenkkejä. Tähän mennessä satoa on tullut hyvin eteläisellä ja läntisellä ikkunalaudalla. Chilit vaativat valoisan paikan kukoistaakseen, joten jos edellä mainittuja paikkoja ei asunnostasi löydy, joudut luultavasti käyttämään keinovaloa (rahaa, vaivaa).

Chilin kasvatus

Ensimmäinen askel chilin kasvatuksen maailmaan on valita itselleen mieluisa lajike/lajikkeita. Tämä on monelle se vaikein askel, kuten se on ollut myös minulle. Netistä löytyy luonnollisesti wikiä ja foorumeita, joista siihen tyhjään pääkoppaan voi löytää täytettä. Kun aivonystyrät ovat päässeet konsensukseen, siemeniä voi tilata esim. netistä tai vain yksinkertaisesti pyytää joltakin kaverilta (chilin kasvattajia on yllättävän paljon Suomessa!).

Vinkkinä voisin sen verran sanoa, että suosittelen valitsemaan ensimmäiseksi lajiksi/lajeiksi helppoja ja satoisia kasveja. Niitä vaativimpia lajikkeita voi sitten kokeilla, kun perusteet on hallussa ja chilin perustuotanto kunnossa. Hyviä aloittelijan lajikkeita ovat esim. Aji cristal (sopivan tulinen ja maukas) ja Bolivian rainbow (kaunis ja melko tulinen). Jos et usko, KVG.

Noniin ja sitten päästään itse asiaan. Chilit ovat kasveja siinä missä muutkin, joten ne vaativat toimiakseen multaa. Suosittelen omien kokemusteni perusteella kaktus- tai kestomultaa. Molemmilla olen saanut chilit itämään ja kukoistamaan. Kukkamulta on big no no. Itse en ole tätä edes kokeillut, mutta isot pojat foorumeilla ovat sitä koittaneet huonolla menestyksellä. Ilmeisesti se on hieman liian ärtsyä tavaraa nuorille chilin aluille. Ethän antaisi lapsellekaan olutta, vaan ennemmin maitoa. Sama logiikka pätee mullan valinnassa.

Mullan lisäksi tarvitaan idätysastia, johon multa ja siemenet voidaan laittaa itämään. Näitä saa ostettua mm. isoista ruokakaupoista, mutta tarkoitukseen soveltuvat erinomaisesti myös esim. muoviset kertakäyttömukit tai viilipurkit.

Chilejä

Sitten vain istuttamaan. Laita multaa idätysastiaan ja tee multaan pieni painanne keskelle. Laita siemen monttuun ja kevyesti multaa päälle. Siementä ei kannata laittaa liian syvälle. Sentin syvyys on oikein riittävä. Näin sen on helpompi lähteä itämään, kun tavaraa on vähemmän niskan päällä. Kostuta lopulta multa, mutta älä laita astiaa lainehtimaan. Chili ei ole mikään vesikasvi!

Laita idätysastia valoisaan paikkaan, jotta se tajuaa, että nyt on syytä laittaa kasvuun vauhtia. Lopputalvi tai alkukevät on hyvä aika idätyksen aloittamiselle, koska tuohon aikaan aurinkokin alkaa jo yleensä vähän paistamaan. Näin saadaan myös maksimoitua kasvukausi. Oivallinen paikka idätysastialle on eteläinen tai läntinen ikkunalauta, jolloin luonnonvaloa saadaan lähes koko valoisan ajan. Toinen hyvä paikka on keittiön pöydällä loisteputkien alla. Itse en tätä käytä, mutta tämä on suositeltavaa, jos on on päättänyt maksimoida kasvukauden aloittamalla idätyksen jo pimeän helmikuun aikana. Ja ei muuta kuin odottamaan.

Itämisessä voi kulua joitakin viikkoja, joten maltti on valttia. Muista vain pitää multa kosteana. Taimet ovat siirtovalmiina noin kymmenen sentin pituisina. Kovin paljon lyhkäsempiä taimia ei juuri kannata siirrellä suurempaan astiaan, koska ne ovat vielä niin hauraita. Taimi tai sen juuret on erittäin helppo vahingossa katkaista. Ota vain taimi multineen idätysastiasta ja asettele se ruukkuun. Kasaa multaa ympärille ja kastele, voilà!

Lopulliseksi ruukuksi suosittelen altakasteluruukkuja, koska niihin mahtuu hyvin vettä varastoon, jolloin kastelutiheys voi olla harvempi (kätevä reissuja ajatellen). Ruukun koon voi valita lajin mukaan. Isommalle lajille isompi ruukku ja pienemmälle pienempi. Ihan sitä pienintä pyöreää altakasteluruukkua en ottaisi, mutta kaikki siitä ylöspäin on ok. Isompaa lajiketta voi myös yrittää hieman kahlita pienemmän ruukun avulla, mutta isompi kasvi tuottaa yleensä enemmän (ja ehkä myös isompia) chilejä.

Chilin kukinto

Siitä se kasvi lähtee kasvamaan ja vähitellen tuottamaan kukkia. Tästä päästäänkin sitten kukkiin ja mehiläisiin. Sisällä mehiläisiä on normaaliolosuhteissa melko vähän, joten jonkun ne kukat on pölytettävä, eli siis sinun. Pölyttämisen voi tehdä esim. pienellä pensselillä (isompikin sopii), mutta helpoimmalla varmaan pääsee, jos vain yksinkertaisesti sormenpäällä käy kukan vuoronoperään läpi. Käytännössä siis sormenpäähän tarttuu kukasta hieman siitepölyä, joka kuljetetaan seuraavaan kukkaan. Muista olla hellä, ettei kukka vahingoitu! Tässä lajissa ei tarvita voimaa. Muista, ettet pölytä eri lajikkeita samalla sormella, ellet sitten halua lähteä heti kokeilemaan chilien jalostamista.

Kukkien pölyttymisen jälkeen kasvi pudottaa osan kukista ja osasta se päättää kasvattaa chilejä (luokitellaan marjoiksi, KVG). Chilien kasvu ja kypsyminen riippuvat voimakkaasti lajikkeesta. Perinteisesti chilit ovat aluksi vihreitä ja kypsyvät vähitellen punaisiksi, mutta tämä on kasvattajien maailmassa melko raju yleistys. Chilejä on kaiken näköisiä, kokoisia ja värisiä. Niitä voi syödä kypsyydestä riippumatta, mutta niiden maku ja varsinkin tulisuus voivat vaihdella kypsyysasteen mukaan erittäinkin paljon. Mikä nyt sattuu sopimaan omaan makumaailmaan, selviää vain maistamalla.

Polttavia maisteluhetkiä toivottaa,

Chili-Anssi

Loading Facebook Comments ...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>